Karácsonyi apróságok

2015.12.14 19:45
 
 
Mézeskalács
 
Hozzávalók:
- 45 dkg virágméz,
- 15 dkg cukor
- 5O dkg margarin
- 1 kg liszt 
- 2 csom. sütőpor
- 3 db tojás
- mézeskalács fűszerkeverék ( helyettesíteni lehet, őrölt fahéj, szegfűszeg, gyömbér) 
 
Magam részéről figyelek rá, hogy ne legyen túl erőszakos a fűszerezés. A fűszerkeveréből kb. 3-4 teás kanállal teszek bele. Szeretem viszont a reszelt narancs, citrom héját is, ezért az is kerül a tésztába.
Egy tálba teszem a lisztet ehhez adom a sütőport, fűszereket, összekeverem, majd ráütöm a tojásokat.
Egy kis lábasban felmelegítem (nem forralom) folyamatosan kevergetve  a margarint, mézet, cukrot, majd kihűtöm, aztán ráöntöm a tálban lévő egyebekre és összedolgozom. Lehet kézzel, de fakanállal is. A tészta nagyon ragad, de kitartónak kell lenni, egyszercsak összeáll, sima lesz, az ekkor még igen lágy mézes tészta. 
Egy éjszakát a hűtőben pihenget, ha kicsit többet az sem baj. Idén majdnem egy egész napot várt rá, hogy tovább lépjünk a beteljesedés felé. Akkor kinyújtottuk, kiszaggattuk, sütőpapírral bélelt tepsiben került a sütőbe. Nagyon kell rá figyelni, mert gyorsan megsül. Még sütés előtt aszalt gyümölcsökkel díszítettük, és dióval. 
Kell pár nap, hogy megpuhuljon, de megéri kivárni. Lehet még díszíteni cukormázzal, olvasztott csokival a kisült süteményeket. Ha még melegen kilyukasztjuk, akkor a karácsonyfán is jól mutathat.
 
 
 
Linzerkarika
 
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- ½ csomag sütőpor
- csipet só
- reszelt citromhéj, vagy narancshéj
- 15 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
lekvár
 
A lisztet összekeverjük a sütőporral és a csipetnyi sóval. 
A vajat (szobahőmérsékletű), porcukrot, és a tojás sárgáját robotgéppel összedolgozzuk,majd apránként a liszttel összedolgozzuk.
Az így kapott tésztát fóliába csomagoljuk, és 1 órát a hűtőben pihentetjük ( ha kicsit tovább marad bent, az sem baj). Ezután kinyújtjuk, és formákat szaggatunk belőle.  Kb. 10-12 percig sütjük közepes hőmérsékleten.
Igazán finom, gyorsan elkészíthető!
Én csillag alakú szaggatóval formázom, és idén a saját szilvalekvárommal ragasztottam össze. Gyermekeim elnevezték lézer csillagnak.
 
ui: Mindjárt dupla adagot ajánlok, mert tényleg finom, hamar elfogy így is.
 

 
 
Vaniliás kifli
 
Hozzávalók:
- 25 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- fél csomag sütőpor
- 20 dkg margarin
- 1 tojás
- 8 dkg őrölt mandula
- 1 cs. vaníliás cukor
 
A hozzávalókat összegyúrom, és ezt is kicsit pihentetem a hűtőben, aztán kis adagokat kiveszek a tésztából, vékony rudakat hengerítek belőle, és kb öt cm. hosszúságú rudacskákra vágom,a kis kifliket sütőpapírral bélelt tepsire teszem, majd a sütőbe, még forrón vaniliás porcukorban megforgatom.
Gyorsan megsül, figyelni kell rá! 
Sokáig elálló, finom omlós kiflicskék a fiam kedvencei.
 

Készíts ingyenes honlapot Webnode