medvehagymás
2015.03.28 21:49
Medvehagymás, sajtos pogácsa
/ Párom specialitása, ő ehhez még túrót is ad olykor, mindig nagy a siker. :) /
Hozzávalók:
- fél kg liszt
- 25 dkg margarin
- 2 db tömlős krémsajt
- 1 kocka élesztő
- kevés langyos tej + 1 kk cukor
- 1 tojás
- 1 tojássárgája ( tetejére kenéshez)
- só ( ízlés szerint)
- megmosott, felaprózott medvehagyma ( ízlés szerinti mennyiség)
- reszelt sajt ( a pogácsa tetejére)
- tejföl
A langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt egy kevés cukorral.
A tészta hozzávalóihoz hozzáadjuk az élesztőt, és annyi tejföllel összegyúrjuk, hogy se túl lágy, se túl kemény ne legyen. Jól összedolgozzuk, majd ujjnyi vastagra nyújtjuk, és 3 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk.Tojássárgával megkenjük.
Megszórhatjuk reszelt sajttal. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk.
Kicsit pihentetjük mielőtt a sütőbe tesszük. Előmelegített sütőben megsütjük.
sütési hőfok: 180°C
sütési mód: alul-felül sütés
Medvehagymás rántotta
Kirándulós napon, nem a főzés az első, de este mindenki éhes vol Nem is értem. Hogy lehet ez? :) Ekkor jött az ötlet, ha már szedtünk medvehagymát miért ne tennénk bele a rántottába is?!
Szalonnát, felszeletelt vöröshagymával pirítottam. Volt egy kis gomba is itthon, azt is rádobtam, majd jött a medvehagyma laskára vágva ( jó sok), aztán a tojás. Hamar elfogyott.
Medvehagymás saláta
Ez az egyik kedvencem. Hozzávalói tetszőlegesek, én mindenféle zöldséget szeretek. Jelen esetben fejes saláta, uborka, retek, 1-1 db paprika, és paradicsom ( még nincs itt a szezonja ugyan, de talán 1-1 darab megvehető belőle) volt az alap, s ehhez jött a medvehagyma. Kb 2 dl vízben elkevertem 2 ek. cukrot, és 1 ek. citromlevet (lehet ecetet is), ezt a keveréket öntöttem a salátára. Hmmmmmmm.......