Hétköznapi asztalra való
Krumplis tészta
Egyszerű, már-már pórias étel, mondhatjuk ezt is rá. Minden konyhában előfordul, van aki szereti, van ,aki kevésbé. Hétköznapok étele. Én szeretem, ilyenkor meg pláne, hiszen itt vannak a friss ropogós zöldfélék, a káposzta, paradicsom, paprika, uborka, ezekből igazán üde salátákat lehet készíteni, ami fejedelmivé teszi még a krumplistésztát is. Öreg krumpli kell hozzá, a mostanában megjelent új krumpli igazán csak levesbe, és petrezselymes burgonyának való. Hagymát tisztítok, felkockázom, kevés olajban megdinsztelem. Amikor már üveges, akkor egy paradicsomot cikkekre vágok, és a hagymához teszem, paprikát is felvágok hozzá, lehet csípőset, akár erőset is, és még sütöm egy rövid ideig a hagymával. Aztán őrölt pirospaprikát szórok bele, majd a megpucult feldarabolt krumplit. felöntöm vízzel, hogy épp ellepje, és sózom, borsozom. Szerintem nem kell hozzá túl sok víz, hogy jó szaftos legyen, de persze ez ízlés kérdése. Furcintnak akár egy kis füstölt kolbász is mehet bele. Ha megfőtt, akkor krumplinyomóval összetöröm , és a megfőzött kockatésztához keverem az elkészített paprikás krumplit. Én legutóbb vegyes salátát készítettem hozzá, friss csalamádé félét. Uborkát, lilahagymát, paprikát, felkarikáztam, tavaszi káposztát felszeltem, és az egészet egybeöntve lesóztam. Ecetes-cukros vizet készatettem, kb 2dl víz, 3 ek. cukor, 1 ek. 20%-os ecet, kevés őrölt bors társaságában. A lesózott saláta alapot kinyomkodtam, és a lébe tettem. Tökéletes harmónia, illat, zamat lett a jutalom!
Jó étvágyat!