Valami új, valami színes, valami friss az asztalra....

2016.04.03 16:49

Új évszak, méghozzá tavasz, ez elég ok arra, hogy valami új, valami színes, valami friss kerüljön az asztalra. Nos, ami itthon volt, az a fagyasztóban hűsölő csirkemell, pont jó kiindulásnak, hiszen ha vasárnap, akkor valami hús is kell, nekem legalábbis. Vasárnap nálunk nyitva van a piac, kész szerencse, hisz így könnyen hozzáférhettem a valami új, valami színes, valami friss hozzávalókhoz, csak le kellett mennem a zöldségesemhez, (igen, nekem ilyenem is van),  ott aztán kiválasztottam a nekem tetsző dolgokat. Így került a kosaramba egy kis laskagomba, egy csokor zöldhagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, uborka, petrezselyemzöld, és kiflikrumpli. Ezek mind itthoni finomságok, hála a melegágynak (uborka, paprika, paradicsom). Hazaérve találtam még egy kis szalonna maradékot, amit felkockáztam, majd zsírjára sütöttem. Erre került az előzőleg kiolvasztott, felcsíkozott, fűszerezett, ( fűszereim:só, bors, zúzott fokhagyma) csirkemell, majd a gomba, végül, amikor már majdnem kész a felaprított zöldhagyma, paprika, és legeslegvégül a paradicsom szeletek. Közben elkészült a petrezselymes burgonya is, amit én úgy készítek, hogy a héjától megszabadított kiflikrumplikat felkarikázva sós vízben félig megfőzöm, majd leszűröm, és olajon megpirítom a felaprított petrezselyemzöld társaságában. Az uborkából tejfölös salátát dobott össze az én emberem. Mit is mondhatnék? Nem igazán maradt belőle holnapra.

 

Nem vagyok egy olyan háziasszony, aki minden hétvégén süteménnyel kényezteti a családot. Lehet, hogy ez súlyos hiányosság, de mit csináljak, ha nem szeretek sütni?! Ma valahogy meggyőztem magam, igaz nem túl bonyolult süteménnyel álltam elő, csak finom lett. Rumos-mazsolás kétszínű piskóta készült. A kakaós részhez 6 tojást, 3 evőkanál lisztet, 3 evőkanál kakaóport, 6 evőkanál cukrot használtam. A tojásokat különválasztottam, a kakaós-lisztes részbe 1 kiskanál szódabikarbónát tettem (sütőpor nem volt itthon), összekevertem. A tojásfehérjét a fele cukorral kemény habbá vertem, akkor jó, ha a tálat felfordítva a hab meg sem mozdul, vigyázni kell vele, mert ha mégis, és kiborul esetleg az egész, akkor lehet kezdeni előlről. A sárgáját összekevertem a maradék cukorral, aztán óvatosan a kemény habba kevertem, ehhez adagoltam a kakaós-lisztes cuccot apránként. A sárga rész is így készült,fele annyi hozzávalóval, kakaópor nélkül. A sütőt előmelegítettem, a tepsit sütőpapírral béleltem, amibe először a kakaós részt öntöttem bele, majd a tetejére jött a sárga piskóta, legvégül az előzőleg rumba áztatott, majd lecsöpögtetett mazsola. Nem hőfokszabályozós a sütőm, az első 20 percben takaréklángon, majd még 10 percig teljes "gázerővel" sült a piskótám. El kell, hogy mondjam, hogy a sütővel kapcsolatos adataim csak tájékoztató jellegűek, változtatás joga fennáll, hiszen minden sütő más.