Valami új, valami színes, valami friss az asztalra....
Új évszak, méghozzá tavasz, ez elég ok arra, hogy valami új, valami színes, valami friss kerüljön az asztalra. Nos, ami itthon volt, az a fagyasztóban hűsölő csirkemell, pont jó kiindulásnak, hiszen ha vasárnap, akkor valami hús is kell, nekem legalábbis. Vasárnap nálunk nyitva van a piac, kész szerencse, hisz így könnyen hozzáférhettem a valami új, valami színes, valami friss hozzávalókhoz, csak le kellett mennem a zöldségesemhez, (igen, nekem ilyenem is van), ott aztán kiválasztottam a nekem tetsző dolgokat. Így került a kosaramba egy kis laskagomba, egy csokor zöldhagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, uborka, petrezselyemzöld, és kiflikrumpli. Ezek mind itthoni finomságok, hála a melegágynak (uborka, paprika, paradicsom). Hazaérve találtam még egy kis szalonna maradékot, amit felkockáztam, majd zsírjára sütöttem. Erre került az előzőleg kiolvasztott, felcsíkozott, fűszerezett, ( fűszereim:só, bors, zúzott fokhagyma) csirkemell, majd a gomba, végül, amikor már majdnem kész a felaprított zöldhagyma, paprika, és legeslegvégül a paradicsom szeletek. Közben elkészült a petrezselymes burgonya is, amit én úgy készítek, hogy a héjától megszabadított kiflikrumplikat felkarikázva sós vízben félig megfőzöm, majd leszűröm, és olajon megpirítom a felaprított petrezselyemzöld társaságában. Az uborkából tejfölös salátát dobott össze az én emberem. Mit is mondhatnék? Nem igazán maradt belőle holnapra.
Nem vagyok egy olyan háziasszony, aki minden hétvégén süteménnyel kényezteti a családot. Lehet, hogy ez súlyos hiányosság, de mit csináljak, ha nem szeretek sütni?! Ma valahogy meggyőztem magam, igaz nem túl bonyolult süteménnyel álltam elő, csak finom lett. Rumos-mazsolás kétszínű piskóta készült. A kakaós részhez 6 tojást, 3 evőkanál lisztet, 3 evőkanál kakaóport, 6 evőkanál cukrot használtam. A tojásokat különválasztottam, a kakaós-lisztes részbe 1 kiskanál szódabikarbónát tettem (sütőpor nem volt itthon), összekevertem. A tojásfehérjét a fele cukorral kemény habbá vertem, akkor jó, ha a tálat felfordítva a hab meg sem mozdul, vigyázni kell vele, mert ha mégis, és kiborul esetleg az egész, akkor lehet kezdeni előlről. A sárgáját összekevertem a maradék cukorral, aztán óvatosan a kemény habba kevertem, ehhez adagoltam a kakaós-lisztes cuccot apránként. A sárga rész is így készült,fele annyi hozzávalóval, kakaópor nélkül. A sütőt előmelegítettem, a tepsit sütőpapírral béleltem, amibe először a kakaós részt öntöttem bele, majd a tetejére jött a sárga piskóta, legvégül az előzőleg rumba áztatott, majd lecsöpögtetett mazsola. Nem hőfokszabályozós a sütőm, az első 20 percben takaréklángon, majd még 10 percig teljes "gázerővel" sült a piskótám. El kell, hogy mondjam, hogy a sütővel kapcsolatos adataim csak tájékoztató jellegűek, változtatás joga fennáll, hiszen minden sütő más.